Måleriet

Kurbits och konsthantverk

 

I dalahästarnas hembygd fascineras jag av alla duktiga konstnärer som målar kurbits på dalahästar, möbler och andra bruksföremål. Utövarna gör det med sådan finess och enkelhet att man lätt glömmer bort all den träning som ligger bakom varenda litet penseldrag. Sedan 1991 har jag och familjen semestrat ett par sommarveckor i Rättvik varje år. Envis som jag är gav jag mig sjutton på att jag också skulle bemästra detta hantverk. Efter åtskilliga timmar av träning har jag blivit sams med oljefärgen och kommit nära mitt mål.

 

Varför just kurbits?

Det som är fascinerande med kurbits är målningens genuina och lekfulla uttryck. En kurbits är ett färggrant blomstermåleri med en detaljrikedom som tilltalar mig. Konstnärens egna krusningar, färgval och målarteknik ger varje målning dess särpräglade och unika uttryck. Ingen kurbits är den andra lik, men alla kurbitsmålningar är kulturbärare av en svensk hantverkstradition som började i Rättvik och Leksand redan år 1780.

 

Mer konsthantverk i vardagen!

Det är något visst med att äta sitt frukostägg ur en handmålad äggkopp. Fundera på hur många bruksföremål du har hemma som är massproducerade. Troligtvis de allra flesta? Är du sugen på unika och handmålade bruksföremål som är lika praktiska att använda men vackrare att se på? En skärbräda med blomstermotiv kan lika gärna fungera som en ostbricka. I galleriet kan du titta runt bland handmålade korgar, skärbrädor, tavlor, äggkoppar och krukor. Perfekta gåvor att ge bort eller att unna sig själv. Vissa produkter är målade i oljefärg och andra i hobbylack. Alla bruksföremål är lackade och tål att användas samt diskas för hand.

Copyright © Maria Bjurholm Lindensved 2013 - 2018