Musiken

Musik - ett sätt att leva och umgås

 

Att musicera tillsammans med andra är inte ett intresse, det är en livsstil. Jag trivs med ena benet i popvärlden och andra i den klassiska världen. Jag har sjungit i kör i drygt 20 år och lett körer i 11 år.

 

Från början...

1999 startade min mamma Karin Bjurholm en barnkör i Gröndal som fick namnet Mikrofon. Mammorna i Gröndal sjöng redan i vuxenkören Megafon som mamma hade lett i flera år. I Mikrofon sjöng vi musikal och pop i såväl huvudklang som bröströst, vilket blev startskottet till min iver att sjunga pop, rock, musikal och utnyttja röstens alla uttryckssätt.

 

Körsångsfrälst på Kungsholmen

Efter tre år på Kungsholmens gymnasium/Stockholms musikgymnasium med körsångsinriktning tog intresset en ny vändning. Min musiklärare Bengt Ollén gav mig Poulenc, Pärt, Bach, Schnittke, Whitacre, Gjeilo och den svenska körskatten. Vi åkte på körfestivaler i Tyskland, Kroatien och Slovenien och gjorde konserter hemma i kyrkor, Berwaldhallen och Globen. Nu var jag kär i den klassiska musiken också.

 

Megafon & Mikrofon - den showande Gröndalsrevyn

När jag var 17 år tog jag över ledarskapet för ungdomskören Mikrofon och har stormtrivts som körledare sedan dess. Sommaren 2012 åkte jag till Malmö och gick dirigeringskurs för Kerstin Börjeson, körledare i Hägersten församling. Kursen gav många nya erfarenheter och jag fick blodad tand att öva mer slagteknik. 23 år gammal åkte jag på mitt första körledarkonvent och gick med i Föreningen Sveriges Körledare (FSK).

 

Idag har Megafon och Mikrofon blivit ett etablerat namn i Gröndal i södra Stockholm. Körerna jobbar integrerat och jag, min syster Ida och min mamma undervisar i stor utsträckning körerna tillsammans. Våra shower har kommit att bli den återkommande "Gröndalsrevyn" med en stadigt växande publik, sponsorer och flera reportage i lokalmedia de senaste åren. Eftersom vi strävar efter att ge vår publik med både ögat och örat knyter vi ihop sången med dans, show, spex, teater och rekvisita. Jag har tidigare dansat pardans för Malin och David Watson från Let's dance, dansat bugg och jive på Lasse Kühlers dansskola och dansat showdans och musikal. Detta försöker jag på olika sätt inkludera i undervisningen så att körerna ges ytterligare uttryckssätt på scen.

 

SJUKt klassiskt sedan 2008

I Sankt Jacobs vokalensemble, som jag är korist i, sparar vi dansen till körfesterna. Däremot har vi blivit en av världens högst rankade körer med stora framgångar i flera internationella körtävlingar och körfestivaler i Spanien, Frankrike, Italien, Slovakien, Tyskland, Finland, Hongkong och Ryssland. 2014 vann vi European Grand Prix in Choral Singing i Debrecen, Ungern, som är ungfär "VM i körsång".

 

Läs mer om körföreningen Megafon & Mikrofon på www.megafonmikrofon.se

Läs mer om Sankt Jacobs ungdomskör på www.stjacobsungdomskor.se

 

Copyright © Maria Bjurholm Lindensved 2013 - 2018