Mikrofon

Mikrofon - en speciell kör i mitt hjärta

 

Ungdomskören Mikrofon

Mikrofonarna har en speciell plats i mitt hjärta. Jag har haft flera av tjejerna i 9-10 års tid och sett dem inte bara utvecklas musikaliskt, utan också som människor. Medelåldern är 17 år, den ålder jag hade när jag började leda kören 2006. Vi sjunger pop, musikal, rock och mer klassisk körmusik a capella. Jag är för idén att barn och ungdomar ska få möjlighet att sjunga olika typer av musik för att få möjlighet att upptäcka sin rösts olika uttryckssätt. Vi sjunger tre- eller fystämmigt. Vi övar även solosång och sång i mindre grupper för att utveckla den solistiska rösten. De flesta av våra låtar gör vi med koreografi, t.ex. jive, salsa, bugg och showdans.

 

Mina tankar om repertoar

Mikrofonarna utvecklar mig på många sätt, i synnerhet mitt ledarskap och mitt sätt att planera, genomföra och utvärdera sång-, dans- och teaterundervisning. När jag åkte på körledarkonvent i Piteå 2013 fick jag frågor om hur jag tänker när jag väljer repertoar till en kör i tonåren. Att välja rätt repertoar är en av förutsättningarna för att ungdomarna ska stanna kvar år efter år. Jag tror på en mix av gammal och ny musik, a capella och pop, finstämt och svängigt. Vi kan sjunga musik av Hugo Alfvén, Karin Rehnqvist och Bob Chilcott ena gången och sätta tänderna i Nightwish, One Direction och Michael Jackson nästa gång.

 

Ett exempel på repertoar som blev en favorit hos koristerna och samtidigt innebar en musikalisk utveckling för oss var Lightweight av Demi Lovato. Jag arrade den till 7-stämmig a capella, vilket var en utmaning för oss. Samtliga korister sjunger solo/duo i låten.

 

Mikrofon i radio

Sommaren 2013 sjöng Mikrofon två låtar ur musikalen Sound of music i morgonpasset i P3. Kören sjöng live från P3 Båten vid Strandvägen i Stockholm. Vi kör ca 02:41:00 in i sändningen. Lyssna på klippet här.

 

Mikrofons CD

Hösten 2009 firade Mikrofon 10 år och spelade in vår första CD. Skivan kostar 120 kr.

 

- - -

 

Mikrofon gör föreställningar tillsammans med vuxenkören Megafon samt vårt sjumannaband.

Läs mer om körföreningen Megafon & Mikrofon på www.megafonmikrofon.se och Facebook.

 

 

 

 

 

 

Copyright © Maria Bjurholm Lindensved 2013 - 2018